Plejehjemsbyggeri sætter gang i jagten på oldtidsminder

I denne uge vil arkæologer fra Museum Sønderjylland husere i Tinglev på området, hvor plejehjemmet Ny Grønningen skal opføres. Arkæologerne foretager en såkaldt forundersøgelse af området, og jagten på fortidsminder sker med velbegrundet håb om succes. For der er tidligere fundet grav-urner fra jernalderen netop her.

Tegn på en jernaldergravplads fra ældre romersk jernalder (ca. 0-200 e.Kr.) blev opdaget i 1937, og flere oldtidsminder blev fundet, da man senere anlagde en sportsplads på stedet. Dengang blev der ikke foretaget nogen udgravning, og museumsinspektør Per Ethelberg fra Museum Sønderjylland vurderer, at chancerne er cirka »fifty-fifty« for, om man vil gøre nye oldtidsfund.

»Det er dog lidt svært at sige noget om chancerne på forhånd, for vi ved ikke, hvor meget der blev ødelagt, da man i sin tid regulerede terrænet og anlagde sportspladsen. Men det vil den forundersøgelse, vi laver nu, vise«, siger Per Ethelberg. 1937 blev der blandt andet fundet en benkam som gravgave i en urne, og ifølge Per Ethelberg er urnegrave som den i Tinglev relativt almindelige i Danmark.

»Tinglev er et gammelt jernaldernavn, og tidligere har vi fundet spor af en endnu yngre landsby vest for kirken. Så vi håber, at udgravningerne vil kunne gøre os klogere på, hvordan og hvornår Tinglev opstod«, fortæller Per Ethelberg. Konkret foregår forundersøgelsen ved, at en gravemaskine graver grøfter med 20 meters mellemrum med en rabatskovl. Der graves ned til den oprindelige undergrund, mens en arkæolog går ved siden af og ser efter, om der er fortidsminder eller anlæg fra fortiden.

I alt opføres 24 plejeboliger og fælles servicearealer i Tinglev. Plejeboligerne forventes at stå klar til indflytning i 2021.