Line hjælper andre med sin historie

Livet med asperger er ikke altid lige let, og hvis du kombinerer det med sorgen over at miste sin mor og følelsen af ikke at blive forstået af resten af samfundet, så involverer det mange bump på vejen.

Sådan har det været for 19-årige Line Pharao Stein fra Bolderslev, der forrige onsdag brugte et par timer på Aabenraa Bibliotek på at gøre andre klogere på diagnosen, så de kan få en større indsigt og forhåbentlig forstå deres kære, der også er ramt af asperger.

»Jeg har oplevet så meget modgang, at det ville være spildt, hvis jeg ikke bruger det på at forsøge at hjælpe andre,« sagde hun, lige inden foredraget gik i gang.

Line begyndte sit foredrag med at hive guitaren frem og uden mikrofon spille og synge sin egen sang kaldet »Lyset skal findes«, der fik alle skuldre hos publikum helt ned og også fjernede nervøsiteten hos hende selv. Sangen skrev hun, da hun havde en depression og denne dag blev den leveret smukt og akustisk.

Da lokalenavnene på hendes gymnasium blev ændret, var det en stor omvæltning for pigen, som ingen andre kunne forstå, men her formåede hun at forklare det på en måde, så det var lidt nemmere at forstå, hvordan ændringer, der kan virke små for andre, er kæmpestore for hende.

Bedsteforældre, forældre og andre pårørende har allerede nydt godt af Lines fortælling, som hun også deler på sin blog og den dertilhørende Facebookside. For det er svært at sætte ord på, men hun forsøger at hjælpe andre.

»Det er mit drive, at jeg kan hjælpe andre med min historie, så det betyder alt,« siger hun om de mange positive tilkendegivelser, som hun også fik en hel del af efter foredraget. For det er sårbart at lægge hele sin historie frem til offentligt skue, og så var det endda kun anden gang, at Line Pharao Stein stod foran et publikum og fortalte sin historie og alligevel formåede hun at ramme lige direkte i hjertekulen med sin historie.

Foredraget var en del af Hjerneugen og er arrangeret i samarbejde med Bedre Psykiatri, Autismeforeningen, Autismecenter Syd og Asperggaard.