Stop bankrøveriet i dit eget hjem

Antallet af sager, hvor svindlere misbruger folks Netbank og stjæler deres penge, er steget markant de seneste par år.

Svindlerne går målrettet efter ældre mennesker og udnytter tilliden til autoriteter. Tidligere var svindlere ofte udlændinge, som ringede og talte et gebrokkent engelsk, men i dag er det danskere. Det er både mænd og kvinder – og de er langt mere udspekulerede, end vi tidligere har set, fortæller filialchef Carsten Vinther Han­- sen fra Den Jyske Sparekasse i Tinglev.

Et eksempel kan være en kvindelig svindler, som ringer og udgiver sig for at være bankrådgiver. Hun fortæller, at en hacker er ved at overføre et stort beløb fra din konto til en udenlandsk konto. For at stoppe overførslen skal hun bruge login-oplysningerne til din Netbank samt dit NemID. Når først du har udleveret disse oplysninger, så bliver alle dine konti tømt for penge i løbet af få minutter.

Svindlerne kan også finde på at udgive sig for at være ansat i et teleselskab, et energiselskab eller måske skifteretten – og de finder hele tiden på nye fremgangsmåder.

Hvad kan du selv gøre?
Carsten Vinther Hansen fortæller, at man skal være på vagt, hvis nogen pludselig ringer og beder om personlige oplysninger – uanset hvor flink og venlig vedkommende er. »Det bedste, man kan gøre, er at lægge røret på med det samme. Gå aldrig i dialog med den, der ringer. Og hvis vedkommende ringer igen, så lad være med at tage telefonen. Udlever aldrig personlige oplysninger og koder til andre mennesker – hverken i telefonen, pr. mail eller personligt«, lyder rådet fra filialchefen.

Banken har åbnet dørene igen
I forbindelse med COVID-19 smittefaren lukkede Den Jyske Sparekasse dørene i midten af marts. I en periode havde kunderne ikke adgang til banken, men man har dog hele tiden kunnet komme i kontakt med sin rådgiver. Nu er dørene igen åbne og kunderne kan igen møde deres rådgivere fysisk. »Det er rigtig dejligt, at der igen er kunder i banken. Det har da været lidt underligt tomt med lukkede døre og tomme lokaler. Vi har glædet os til at byde kunderne velkomne igen«, slutter Carsten Vinther Han- sen.