Jacobsen Friland afsætter 500.000 æg

Kort vej fra idé til handling. På blot syv måneder har Paul Erik Jacobsen opbygget en forretning, der afsætter en halv million æg.

»De lægger æg nu. I lange baner«. Sådan sang Bent Werther og Gustav Winckler i en populær vise helt tilbage i 1973 – en vise, hvis omkvæd Paul Erik Jacobsen går og nynner, når han tilser sine 1.800 brune Lohmann-høns, der går frit omkring på marken på Østerbækvej lige ud mod Tøndervej i Padborg.

De 1.800 høns bor i tre topmoderne mobile hønsehuse, der flyttes rundt på marken, så hønsene hele tiden er sikret frisk grønt græs. På årsbasis lægger de omkring en halv million store brune æg med en flot gylden blomme. Det får de forbi-kørende til at stoppe op og tage en bakke med 10 eller 30 æg med hjem. Samtidig er æggene en fast del af et veldækket morgenbord på flere af Sønderjyllands hoteller og restauranter.

»Vi har og vil altid have et industrialiseret landbrug. Men. Når nu flere og flere forbrugere ønsker lokale og bæredygtige fødevarer og en viden om, hvor de fødevarer, vi spiser, kommer fra, så er det vores opgave at lytte og imødekomme efterspørgslen. Forbrugerne er til gengæld også klar til at betale for kvalitet, siger Paul Erik Jacobsen, der sammen med sin bror Christian ejer virksomheden Jacobsen Friland i Vilsbæk.

Sammen med sine brødre driver han også en maskinstation og en eksportstald på Østerbækvej i Padborg. I efteråret fik han efter et besøg i Tyskland en idé. Han ville producere bæredygtige æg fra et mobilt hønsehus, som skulle placeres på marken lige ud mod den trafikerede Tøndervej.

Han kontaktede Flemming Haugaard fra Bolderslev. Han har udviklet et avanceret mobilt hønsehus, der kan rumme 600 høns og er konstrueret så betjeningen er reduceret til et minimum.

»Det er ikke billigt, men kvaliteten er i orden, og producenten er lydhør, når man foreslår ændringer. Det betyder noget for mig. Jeg har aldrig haft med høns at gøre, og her har Flemming været en meget stor hjælp, siger Paul Erik Jacobsen.

Det første mobile hønsehus blev en succes. Så stor at Paul Erik bestilte to ekstra. Det tredje kom forleden, og allerede få dage efter de 600 høns var flyttet ind, blev de første æg lagt. Det tegner godt.

Samlet har Christian og Paul Erik Jacobsen investeret over to millioner kroner i de tre mobile hønsehuse, etablering af pakkeri i Vilsbæk og indkøb af emballage, hvorpå er trykt »Jacobsen Æg« på en flot blå baggrund.

Jacobsen Æg kan på sigt gå hen og blive et brand, da Paul Erik allerede er i kontakt med flere gårdbutikker, der er klar til at sælge hans æg. I øjeblikket arbejder han på at udvikle mobile salgskoncepter, der gør, at æggene vil kunne sælges fra eksempelvis tankstationer. Paul Erik er i dialog med fødevaremyndighederne.

»Jeg kan godt forestille mig 10-12 mobile hønsehuse. Vi har pladsen, og markedet er der. Hvert hus skal have nye beboere en gang om året, og skal vi overholde vores leveringsaftaler, kan du ikke nøjes med et eller to huse,« siger Paul Erik Jacobsen.