Kriminalkomedien »Kroen ved Vidåen« stilles gratis til rådighed

Som del af jubilæumsåret 2020 producerede det tyske mindretal i samarbejde med det nordfrisiske teater en kriminalkomedie, der har grænselandets fem sprog som omdrejningspunkt. Filmen gøres nu tilgængelig for et bredt publikum.

Kulturkonsulent Uffe Iwersen fra det tyske mindretals hovedorganisation, Bund Deutscher Nordschleswiger, oplyser, at filmen gratis stilles til rådighed for institutioner og foreninger, der vil vise den. »Vi er rigtig glade for filmen og vil gerne vise den frem for så mange som muligt.« Reaktionerne på filmen har været meget positive, fortæller Uffe Iwersen, der tilføjer: »Det er selvfølgeligt også noget af et scoop, at Tønders nye borgmester har en rolle i filmen.« Han vil dog ikke afsløre, om det er Jørgen Popp Petersens karakter i filmen, der er morderen. I filmen findes dødsofferet dinglende over grænsehegnet ikke langt fra »Kroen ved Vidåen«, og en tysk politibetjent får sammen med sin danske kollega til opgave at efterforske mordet. Betjentenes uharmoniske dansk-tyske efterforskning forstyrrer dagligdagen på kroen i ingenmandsland mellem Danmark og Tyskland.

Her mødes de lokale, der forstår hinanden, selvom de hver især taler et af de fem sprog, der snakkes på den slesvigske vestkyst. Uffe Iwersen fortæller »Optagelserne fandt sted i oktober 2020 og filmteamet blev hovedsageligt rekrutteret fra den vestlige del af det dansk-tyske grænseland for at opnå størst mulig autenticitet. Størstedelen af skuespillerne er lokale amatør- skuespillere.«