Danmarks ældste radiomand skruer ned

I rigtig mange år har der været radioforretning på Hovedgaden i Tinglev. Den æra er slut. Henry Sørensen (Ry) har valgt at lukke butikken og bygningen blev solgt til KLT i starten af 2023.

Svigtende helbred var årsagen til, at 80-årige Henry måtte lukke butikken. Først blev hans kone, Lilja, syg og kom på plejehjem. Samtidig svigtede hans eget helbred. Det hele kulminerede sidste år i september, hvor Lilja døde og han selv fik en meget hård omgang grå stær: »Jeg blev blind i en kort periode. Jeg kan huske, at jeg dårligt kunne se, hvem der kom til Lilja’s begravelse«, husker Henry.

To operationer i Århus gav ham synet tilbage og allerede midt i november kunne han se igen.
»Det var en hård tid, men personalet og lægerne i Århus var helt fantastiske og fik mig hurtigt bragt på operationsbordet. Det skylder jeg dem stor tak for.«

Henry bliver boende i huset på Hovedgaden lidt endnu. Han har fået lov til at blive, indtil han finder noget andet. Det er planen, at han bliver boende i Tinglev.
»Folk i min alder skal ikke begynde at flytte andre steder hen. Jeg har min omgangskreds her i byen og derfor bliver jeg,« siger han.

Det hele startede i 1935
Det var Henrys far, Henry Sørensen (senior), der startede radioforretning tilbage i 1935. Ti år senere, i 1945, købte han bygningen på Hovedgaden i Tinglev. I 1972 overtog Henry Sørensen forretningen i et generationsskifte.

Henry ser tilbage på en god og aktiv tid i Radio Sørensen. Gode, trofaste kunder og et fantastisk personale, der ikke gik så meget op i timerne.
»Vi havde altid mange opgaver, og når der kom en forespørgsel på noget, vi ikke kendte til, arbejdede vi ud fra Pippi Langstrømpe’s filofosi: »Det har vi aldrig prøvet før, så det kan vi sikkert«, husker Ry med et smil.
Henry har altid været meget aktiv. Ikke kun i egen forretning, men også i lokalsamfundet. Diverse besty- relsesposter, dilettant osv. var hans hobby, når arbejdet tillod det. Henry var bl.a. i spidsen for Tinglev HH, da »I’et« blev tilføjet. »Vi havde møder med industrien, der lå omkring Tinglev og det glædede mig meget, da de kom med ind i foreningen«, husker han.

Nye tider
Tiderne har ændret sig i løbet af de 50 år, Henry Sørensen har drevet Radio Sørensen i Tinglev.
»Vi er blevet meget mere mobile og det er på godt og ondt. Før snakkede man meget mere med hinanden og alle kendte alle. I dag lever mange på mobilen og det er svært at finde nogen, der vil yde en indsats i foreninger, bestyrelser osv. Der findes f.eks. heller ikke længere en revy eller en brandværnsfest i byen. Det er lidt trist, synes jeg.«

En lys fremtid
Hvad fremtiden byder, ved den gamle radiomand ikke.
Først skal han have ryddet op i butikken. Noget skal ud og en del skal afleveres til museum. Der bliver også mere tid til børnene Eva og Henry samt barnebarnet Lea. Her er teknikken blevet en fordel, fordi børnene Eva og Henry ikke bor i nærområdet.
»Børnene bor i hhv. Århus og Brønshøj, men med telefon, mail og de sociale medier er det let at holde kontakten og følge med i deres liv,« smiler radiomanden og fortsætter: »Med godt humør og evnen til at møde andre mennesker i øjenhøjde skal det nok gå. Helbredet har det også fint. Man kan lære at leve med det meste,« slutter Henry Sørensen.